EXERCICIS DE KEGEL PER A DONES 

Els exercicis de Kegel són un tipus de tractament habitual amb l’objectiu d’enfortir la musculatura del sòl pelvià davant de problemes tals com les pèrdues d’orina, dolors en les relacions sexuals o en problemes de dèficit vascular  la zona.  

Convé saber que no recomanem la seva realització sense una valoració prèvia per part d’un professional ja que no sempre està indicada la seva execució i necessiten d’un aprenentatge previ per poder-los fer de forma eficaç i segura.  

Abans d’explicar la realització dels exercicis convindrà realitzar un test d’autoconeixement per tal d’identificar la musculatura del sòl pelvià: 

– Imagina que estàs orinant. Contrau els músculs que utilitzaries per parar el raig d’orina. 

– Contrau els músculs que utilitzaries per a evitar deixar anar els gasos, però sense contraure els glutis o l’abdomen. Si ho fas correctament, el teu cos no s’ha de moure, si t’aixeques una mica és que estàs utilitzant la musculatura glútia. 

– Introdueix un dit a la vagina i contrau els músculs del sòl pelvià al voltant del teu dit. Has de notar que la vagina es tensa i el sòl pelvià es mou cap a dalt. 

REALITZACIÓ DELS EXERCICIS 

Busca una posició còmoda, per exemple asseguda a una cadira o al llit.  

1. Agafem aire pel nas profundament, deixant que l’abdomen s’elevi. Durant la inhalació la musculatura del sòl pelvià està relaxada. 

2. Espirem suau i lentament per la boca mentre fem una contracció suau del sòl pelvià. 

3. Contraiem els músculs del sòl pelvià durant 3 a 6 segons (fins que la musculatura es cansi) mentre exhalem. 

4. Agafem aire de nou i alliberem la contracció. Relaxem la musculatura.  

Ho repetim 10 repeticions per sessió, a ser possible 3 cops al dia. És molt important avisar que mai s’han de realitzar en el moment de la micció ja que es poden produir alteracions en els mecanismes neurofisiològics si no es fan adequadament.