La Gimnàstica Abdominal Hipopressiva (GAH) o popularment coneguda com hipopressius consisteix en la realització d’un conjunt de moviments en diferents postures a la vegada que es produeix una contracció diafragmàtica al final de l’exhalació. El propòsit de la tècnica és rebaixar la tensió intra-abdominal creant una pressió negativa dins la cavitat abdominal i pelviana al mateix temps que es provoca una contracció muscular reflexa de la musculatura del sòl pelvià i de la faixa abdominal. Els hipopressius han demostrat ser una tècnica útil i efectiva en l’àmbit terapèutic a l’hora de resoldre determinades disfuncions relacionades amb la debilitat de la musculatura abdominal profunda (transvers abdominal i els oblics) i del sòl pelvià . Algunes d’aquestes indicacions són:

– Post-part: per recuperar i normalitzar el to muscular aplicat conjuntament amb el reforç muscular de la musculatura pelviana.

– Incontinències urinàries, fecals o de gasos: podent contribuir a un control més ràpid i efectiu.

– Lumbàlgia mecànica: la pressió negativa que es produeix durant l’exercici es creu que provoca un efecte de tracció sobre els discs intervertebrals.

– Esportistes que fan esports d’alt d’impacte: pretén minimitzar els efectes de l’impacte en les estructures de sosteniment com és el cas del sòl pelvià .

– Disfuncions sexuals: alguns dolors durant les relacions sexuals o la dificultat per arribar a l’orgasme poden venir per manca d’activació o disfunció dels músculs del sòl pelvià .

– Rendiment esportiu: el treball de flexibilització i tonificació sobre el diafragma pot contribuir en la millora de la capacitat diafragmàtica.

Si bé és cert que els hipopressius poden ser una molt bona eina de treball, cal tenir en compte que si ens disposem a aprendre’n, és millor que els primers cops es monitoritzi la seva pràctica per part dels professionals, en aquest cas els/les fisioterapeutes  per fer una correcta valoració i indicació si s’escau. Com en totes les tècniques, existeixen contraindicacions motiu pel qual s’aconsella evitar-los durant l’embaràs o en persones amb alteracions en la pressió arterial.  

Per últim, és important ser conscient que l’aplicació de la tècnica requereix d’un procés d’aprenentatge i molta consciència corporal, la qual cosa pot fer que els objectius marcats necessitin temps i constància per assolir-los.