Denominem vertigen a la sensació de mareig donada per la il·lusió de moviment produïda per una alteració de l’orientació espacial, en què les persones senten que giren respecte al seu voltant o que el món gira respecte a ells, i que pot venir acompanyat de nàusees, vòmits, pèrdua de l’equilibri, tinnitus… 

Els vertigens poden ser d’origen central per un problema de dany cerebral (ictus, esclerosi múltiple, tumors…) o d’origen perifèric per problemes en l’oïda interna, que sol ser el més comú. Dins d’aquest últim tipus podem trobar vertigen més lleus com el vertigen posicional paroxístic benigne (VPPB) provocat per la formació de dipòsits de calci en el líquid dels canals semicirculars, la neuritis vestibular que és una infecció del nervi vestibular després de, normalment, un refredat; i més greus, com la malaltia de Ménière provocat per un augment en la pressió del líquid de l’aparell vestibular de l’oïda. 

Des de la fisioteràpia podem ajudar els pacients amb vertigen a la millora dels seus símptomes mitjançant la realització del protocol d’Epley i altres exercicis com els de Brandt-Daroff. A aquest tractament cal afegir-hi uns consells nutricionals de gran importància, sobretot perquè aquells que pateixen la malaltia de Ménière: 

S’ha de reduir la ingesta de sal i dels aliments rics en sodi, ja que per l’efecte d’osmosi pot provocar variacions en la pressió dels líquids de l’oïda interna, agreujar els tinnitus (soroll que s’escolta a l’oïda) i per tant la sensació de vertigen. 

Malgrat que no està totalment demostrat, seria aconsellable reduir la ingesta d’aliments rics en cafeïna (cafè, te, xocolata, coca cua…) i en alcohol ja que s’ha vist que aquests aliments provoquen una vasoconstricció dels vasos sanguinis de l’oïda interna provocant una reducció de l’arribada de sang, cosa que pot augmentar la sensació de vertigen. 

També, en cas que fos necessari, l’ aportació farmacològica pot ser de bona ajuda en els moments més aguts. 

Us deixem alguns articles relacionats amb la malaltia de Ménière i el consum d’alguns aliments, que poden ser del vostre interès: 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30596397/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28523982/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32523900/